Egyéni védőeszközök szabályozása - Teljes körű tűzvédelmi és munkavédelemi szolgáltatás felsőfokon.WWW.TŰZVÉDELEM-MUNKAVÉDELEM.EU

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Egyéni védőeszközök szabályozása

Munkavédelem

Egyéni védőeszközök szabályozása

Az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg.
Egyéni védőeszköz (65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet) minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, továbbá az eszköz bármely kiegészítése vagy egyéb segédeszköz, amelynek a feladata a fenti pont szerinti cél elérése. Pl. hegesztőpajzs, fejvédő sisak, stb.
Egyéni védőeszközök meghatározása: A munkavédelmi törvény munkáltatói feladatként határozza meg, hogy a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, és használatukat meg kell követelni.
A munkáltatónak kell biztosítani a védőeszközök rendeltetésszerű használhatóságát, védőképességét, a kielégítő higiéniés állapotát, a szükséges tisztítását, karbantartását (javítását), pótlását.
A szükséges védőeszközök típusát és mennyiségét annak alapján határozzuk meg, hogy egy adott munkakörön belül hány munkavállalót, milyen veszélyek fenyegetnek a munkavégzés során.
Egyéni védőeszközt, védőfelszerelést annak a munkavállalónak kell biztosítani - meghatározott időtartamra - aki veszéllyel, ártalommal járó munkát végez. A munkakörülmények, a munkaeszközök, és technológia ismeretében kell egyéni védőeszközt biztosítani a dolgozóknak.
Az egyéni védőeszköz juttatás rendjét írásban kell rögzíteni, mely feladat munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz